Susu Kambing adalah minuman semulajadi berkhasiat yang diperlukan untuk kesihatan badan seharian. Ianya sesuai untuk semua lapisan umur. Susu ini boleh diminum panas atau sejuk malah boleh dibuat dadih, ais krim, keju dan mentega. Pada masa sekarang industri kosmetik mengeluarkan berbagai produk berasaskan susu kambing seperti syampu, krim muka, sabun, pewangi dan juga krim pencukur.
Mengamal meminum susu kambing akan menjadikan pemikiran bertambah pantas, tajam dan tahap ingatan meningkat. Ketika itu penghayatan dan kematangan akan terbentuk dengan mantap dan disebut emotional quotient (EQ). Selain itu susu kambing ini dapat menguatkan belakang, memperbaiki penglihatan dan menghindari penyakit lupa.
Tentu ada hikmah mengapa Rasulullah S.A.W. mengembala kambing pada satu ketika dahulu. Ini bererti kambing adalah haiwan yang pernah dijaga oleh Nabi kita. Peristiwa perjalanan Nabi Muhammad S.A.W. ditemani Abu Bakar dan detik cemas hamba Abu Bakar, Amir bin Fuhairah mengembala kambing pada waktu siang di cerun Gua Thur yang berbahaya. Pada malam hari pula, menyaksikan Amir memerah susu kambing untuk diberi minum kepada Nabi Muhammad S.A.W. dan Abu Bakar.
Susu berkhasiat ini mengandungi pelbagai zat seperti Vitamin A, B1, B2, C, D, E, Panthotemic Acid, Kalsium, Folic Acid, Fiboflavin, Niacin, Biotin, Folasi, Sodium, Potassium, Magnesium, Phosphores, PH Non Organic, Chlorine, Citrete, Folaci, Choline, dan Inositol.
Menurut kajian juga, susu kambing mudah dihadam yang hanya memerlukan 20 minit sahaja berbanding susu lembu. Carilah susu kambing berdekatan anda.
KEISTIMEWAAN SUSU KAMBING
• Kaya dengan protin, enzim dan vitamin A
• Mengandungi faktor anti-antritis (inflamasi sendi) dan anti barah
• Diperaku oleh pakar-pakar kesihatan bahawa susu ini boleh mengubati demam kuning, penyakit kulit, gastrik, lelah (asma), insomnia dan ulcer
• Mudah dihadam kerana zarah lemaknya lebih kecil
• Khasiat susu kambing yang disimpan sejuk atau sejuk beku tidak akan berubah kualitinya.
PERBANDINGAN KOMPOSISI SUSU KAMBING DENGAN LAIN-LAIN SUSU
BAHAN KAMBING, LEMBU, MANUSIA
Air 87.5, 87.5, 86.8
Lemak 3.9, 3.7, 3.8
Protin 3.2, 3.1, 1.3
Laktos 4.5, 4.6, 7.8
Abu 0.8, 0.7, 0.2
PERBANDINGAN KANDUNGAN VITAMIN
Perbandingan mengikut gm/liter
VITAMIN KAMBING, KERBAU, LEMBU
Vitamin A 2070, 1669, 1560
Vitamin D 23.7, t.m, t.m
Riboflavin 1.84, 1.07, 1.75
Asid Nikotik 1.87, 1.71, 1.94
Choline 150, t.m, 121
Inositol 210, t.m, 110
Vitamin B1 0.0006, 0.0043, 0.0043
No comments:
Post a Comment